Τεχνικές Πληροφορίες

Η ξυλεία ως πρώτη ύλη

Το ξύλο αποτέλεσε από τα αρχαία χρόνια δομικό υλικό αλλά και πρώτη ύλη για πλήθος προϊόντων. Εξαιτίας των πολλών πλεονεκτημάτων και της ευκολίας στην επεξεργασία του χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως σε αρχιτεκτονικές κατασκευές, παρά την ανάπτυξη ανταγωνιστικών υλικών. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, υφής και σχεδίασης με ασυναγώνιστη αισθητική υπεροχή, ενώ δίνει αίσθημα ζεστασιάς στην αφή και την όραση.

Το ξύλο είναι ένα πολύ ανθεκτικό και σταθερό υλικό με μεγάλη μηχανική αντοχή σε σχέση με το βάρος του. Σύμφωνα με έρευνες, η οικοδομική ξυλεία από πεύκο είναι έως 20% πιο σταθερή από το ατσάλι και 4 με 5 φορές καλύτερη από το μη ενισχυμένο σκυρόδεμα. Επιπλέον, είναι ένα φυσικό μονωτικό εξαιτίας των μορίων αέρα μέσα στην κυτταρική δομή του. Ως μονωτικό υλικό το ξύλο είναι 15 φορές καλύτερο από την πέτρα, 400 φορές καλύτερο από το ατσάλι και 1770 φορές καλύτερο από το αλουμίνιο.

Παράλληλα, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς αποτελεί ανανεώσιμη πηγή υπό συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής.

Τι ξυλεία χρησιμοποιείται στα ξύλινα κουφώματα;

Τα ξύλινα κουφώματα της SYLOR – Wooden Solutions κατασκευάζονται από ειδικά επιλεγμένη, θερμικά επεξεργασμένη αντικολλητή ξυλεία.

Η αντικολλητή ξυλεία είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο κατασκευάζεται με την συγκόλληση στρώσεων μασίφ ξυλείας με τη φορά των «νερών» του ξύλου σε κάθε στρώση να είναι κάθετα.

Τα πλεονεκτήματα της αντικολλητής ξυλείας

Σταθερότητα: Η αντικολλητή τεχνολογία (3 ή 5 στρώσεις ξύλου) αποτρέπει τις φυσικές στρεβλώσεις του ξύλου.

Αντοχή: Η διαδικασία συγκόλλησης σε υψηλές συχνότητες καθιστά την αντικολλητή ξυλεία πολύ πιο ανθεκτική από το μασίφ ξύλο.

Βιωσιμότητα: Η αντικολλητή ξυλεία είναι ένα φυσικό προϊόν που δεν περιέχει επιβλαβή ή ρυπογόνα κατά την παραγωγή τους υλικά, όπως πλαστικό, πετρέλαιο κ.τ.λ.

Διαθέσιμα Ξύλα

Τα ξύλινα κουφώματα (παράθυρα, παντζούρια και εξώθυρες) μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετική ξυλεία, ανάλογα με τις επιθυμητές ιδιότητες, υφή και αποχρώσεις. Στη SYLOR – Wooden Solutions, μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε για την επιλογή της ενδεδειγμένης ξυλείας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας ή τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, όπου θα τοποθετηθούν.

Τα διαθέσιμα ξύλα είναι:

Ιρόκο (Iroko)  

Η εμπορική ονομασία Iroko προέρχεται από τη Νιγηρία. Τα δάση με Iroko ευδοκιμούν σε όλη την Τροπική Αφρική από την Ακτή Ελεφαντοστού ως την Κένυα, και την Ανατολική Αφρική, από το Κονγκό έως το Μπενίν.

Ειδικό βάρος: 750 κιλά / κυβικό

Η ανθεκτικότητα του Iroko στο χρόνο υπολογίζεται πάνω από 25 έτη, άβαφο και εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες. Το ξύλο αν και είναι μέτρια σκληρό, είναι πολύ ανθεκτικό και μπορεί να συγκριθεί µε το Teak στις περισσότερες ιδιότητές του, γι’ αυτό και είναι ιδανικό για την κατασκευή κουφωμάτων σε περιοχές με δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως τα ελληνικά νησιά.

Στις εγκάρσιες τομές οι δακτύλιοι είναι ευδιάκριτοι, καθώς το σομφό ξύλο είναι σχεδόν λευκό μέχρι ανοιχτό κίτρινο, ενώ το εγκάρδιο είναι χρυσό-πορτοκαλί μέχρι καφετί. Συχνά παρουσιάζονται μεγάλες ποσότητες ανθρακικού άλατος ασβεστίου που δημιουργούν στο ξύλο σκοτεινότερες ζώνες, ενώ ο συνδυασμός µε τις ήδη υπάρχουσες κίτρινες ζώνες του σομφού ξύλου, προσδίδουν μία πολύ ελκυστική εμφάνιση. Έχει αυξημένη φωτοευαισθησία και αλλάζει εύκολα και γρήγορα χρώμα όταν χρησιμοποιείται σε εξωτερικές κατασκευές.

Το ιρόκο έχει καλές μηχανικές ιδιότητες, βρίσκεται στο μέσο όρο όσον αφορά στη σκληρότητα, το βάρος, την αντοχή σε θλίψη και την κάμψη. Έχει καλή διαστασιακή σταθερότητα και διατηρεί τη μορφή του μετά την επεξεργασία. Παρουσιάζει αρκετή δυσκολία στην κατεργασία του τόσο με τα μηχανήματα όσο και µε εργαλεία χειρός και εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης αλάτων ασβεστίου αμβλύνει πολύ γρήγορα τα κοπτικά εργαλεία.

Χρησιμοποιείται στη ναυπηγική βιομηχανία, σε δάπεδα, πόρτες και παράθυρα, πυρίμαχες πόρτες, πάγκους για εργαστήρια, έπιπλα, γλυπτά και παραγωγή καπλαμάδων.

Oκουμέ (Okoume)

Το Okoume είναι αφρικάνικο ξύλο που το συναντάμε στις χώρες Κονγκό, Γκαμπόν και Ισημερινή Γουινέα.

Ειδικό βάρος: 450 - 500 κιλά / κυβικό

Το σομφό ξύλο είναι άσπρο ή ανοιχτό γκρι, το εγκάρδιο είναι ανοιχτό ροζέ καφέ ή κοκκινωπό καφέ. Το χρώμα του αλλάζει σταδιακά αν εκτεθεί στον ήλιο και μοιάζει με μαόνι. Είναι μαλακό ξύλο, ελαφρύ με τραχιά επιφάνεια και μέτρια σταθερότητα.

Η επεξεργασία του είναι δύσκολη λόγω της περιεκτικότητας του σε άλατα πυριτίου. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή χειροποίητων επίπλων, την κατασκευή κουφωμάτων, μοριοσανίδων, κόντρα πλακέ, καπλαμάδων κ.α.

Μεράντι

Το Meranti είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο και φύεται στις τροπικές περιοχές του ισημερινού της Μαλαισίας και της Ινδονησίας. Το ύψος των δέντρων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 70 μέτρα και η διάμετρος των κορμών τους φτάνει έως 150 εκατοστά. Η ανθεκτικότητα του στο χρόνο είναι μεγαλύτερη από 15 έτη, άβαφο και πλήρως εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες.

Ειδικό βάρος: 500 - 550 κιλά / κυβικό

Το σομφό ξύλο είναι ροζ χρώμα και το εγκάρδιο είναι σκούρο καφέ με βαθύ κόκκινο.

Θεωρείται πολύ σταθερό, καθώς μετά το στάδιο της επεξεργασίας του δεν μεταβάλλεται η διάσταση του. Λόγω της μέτριας πυκνότητας και σκληρότητας, το ξύλο κατεργάζεται εύκολα είτε με μηχανήματα είτε με εργαλεία χειρός. Έχει καλές μηχανικές ιδιότητες και ικανοποιητική ποιότητα. Διαθέτει καλή αντοχή στη στατική κάμψη και τη θλίψη, ενώ δεν λεκιάζει εύκολα.

Το γεγονός ότι επεξεργάζεται εύκολα αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που χρησιμοποιείται ευρέως σε κατασκευές όπως δάπεδα, έπιπλα, αντικολλητά και ξυλεπενδύσεις. Στη χώρα μας η σπουδαιότερη χρήση του είναι στην κατασκευή ξύλινων κουφωμάτων.

Σουηδικό πεύκο

Το Πεύκο προέρχεται από τις χώρες της Β. Ευρώπης και ειδικά τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία. Είναι ρητινούχο ξύλο ευρέως διαθέσιμο με μεγάλη ποικιλία ειδών και ποιοτήτων.

Ειδικό βάρος: 450 - 500 κιλά / κυβικό

Ο σομφός και το εγκάρδιο έχουν κιτρινόλευκο έως λευκορόδινο χρώμα.

Είναι μαλακό ξύλο, έχει καλή σταθερότητα, ξηραίνεται εύκολα και μπορεί να επεξεργαστεί εύκολα με εργαλεία χειρός ή μηχανικά. Έχει καλή αντοχή στη στατική κάμψη, τη θλίψη και καλές μηχανικές ιδιότητες. Η αντοχή του εξαρτάται ανάλογα με την ποσότητα των ρόζων και άλλων φυσικών ελαττωμάτων.

Χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή επίπλων, ξύλινων κουφωμάτων εσωτερικών και εξωτερικών, για στέγες, επενδύσεις πατωμάτων, ταβανιών και διακοσμητικών στοιχείων καθώς και για πέργκολες, χαγιάτια, ξύλινα σπίτια κ.α.

Σαπέλι (Sapelli)

Το σαπέλι αποτελεί αφρικάνικη τροπική ξυλεία, που φύεται κατά βάση στην Κεντρική Αφρική.

Ειδικό βάρος: 480 - 620 κιλά / κυβικό

Ο σομφός είναι χρώματος γκρι ροζ ή κρεμ, και το εγκάρδιο σκούρο κόκκινο καφέ χρώμα.

Είναι σκληρό ξύλο, μέτριας σταθερότητας και υψηλής μηχανικής αντοχής. Είναι ανθεκτικό στην υγρασία.

Χρησιμοποιείται στην κατασκευή σκαφών, επίπλων, καπλαμάδων και ξύλινων κουφωμάτων.

Ευρωπαϊκή δρυς

Η ευρωπαϊκή δρυς είναι μία από τις δημοφιλέστερες ξυλείες στον κόσμο. Φύεται στην Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Μικρά Ασία και την Βόρεια Αφρική.

Ειδικό βάρος: 670 - 720 κιλά / κυβικό

Πρόκειται για βαρύ ξύλο, το οποίο επιλέγεται συνήθως εξαιτίας της πολύ ιδιαίτερης υφής του και των όμορφων αποχρώσεών του. Το εγκάρδιο έχει χρώμα ανοικτό κίτρινο καφέ προς κίτρινο γκρι, με σκούρα χαρακτηριστικά νερά. Ξύλο συνήθως ευθύινο αλλά μπορεί να έχει ανώμαλη δομή, ανάλογα με τις συνθήκες ανάπτυξης. Έχει την χαρακτηριστική όψη της χρυσαλίδας σε ακτινικές τομές.

Το εγκάρδιο ξύλο είναι ανθεκτικό. Έχει μέση αντοχή σε κάμψη και θλίψη, δυσκολία στην επεξεργασία και την κοπή, ενώ παρουσιάζει πολύ καλή συμπεριφορά στη βαφή και το φινίρισμα.

Χρησιμοποιείται ευρέως στην επιπλοποιία και την κατασκευή εσωτερικών κατασκευών, όπως ντουλάπια, πατώματα, καπλαμάδες. Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή σκαφών, λιμενεργασίες, υψηλής ποιότητας εσωτερικά και εξωτερικά κουφώματα.

Εξαιτίας των συστολών και διαστολών, προτείνεται να μην εκτίθεται σε συνθήκες υγρασίας και έντονων μεταβολών θερμοκρασίας, γι’αυτό είναι ιδανικό για εφαρμογή σε προφίλ ξύλου – αλουμινίου.

Άλλα ξύλα

Yπάρχει δυνατότητα για χρήση ειδικής ξυλείας, κατά περίπτωση, ενώ στα προφίλ ξύλου αλουμινίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πιο ευαίσθητα στην υγρασία είδη ξυλείας, όπως δεσποτάκι και καστανιά.

Κόντρα πλακέ θαλάσσης οκουμέ (marine)

Το κόντρα πλακέ θαλάσσης είναι μία κατηγορία κόντρα πλακέ με εξαιρετική αντοχή στην υγρασία. Κατασκευάζεται από συγκόλληση πολλών και λεπτών φύλλων τροπικής ξυλείας με τη χρήση άνυδρης κόλλας. Το αφρικάνικο ξύλο οκουμέ χρησιμοποιείται κατά κόρον ως πρώτη ύλη για την κατασκευή κόντρα πλακέ.

Επιπλέον, είναι ένα υλικό με υψηλή μηχανική αντοχή και σχετικά ελαφρύ βάρος.

Το κόντρα πλακέ θαλάσσης οκουμέ έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στις κατασκευές, τις μεταφορές, τη συσκευασία, την επιπλοποιϊα, την κατασκευή εξωτερικών κουφωμάτων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για την κατασκευή ξύλινων παντζουριών στα ελληνικά νησιά.

Η εταιρεία μας χρησιμοποιεί κόντρα πλακέ θαλάσσης οκουμέ στους ταμπλάδες υαλοστασίων και παντζουριών και για την κατασκευή παντζουριών και σκιαδίων.

Η βαφή στα ξύλινα κουφώματα

Η βαφή των ξύλινων κουφωμάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Η βαφή καθορίζει τόσο την αντοχή στο χρόνο, όσο και την αισθητική των ξύλινων κουφωμάτων.

Η SYLOR – Wooden Solutions είναι από τις ελάχιστες εταιρείες στην ελληνική αγορά που διαθέτουν ξύλινα κουφώματα βαμμένα με ηλεκτροστατική βαφή.

Ηλεκτροστατική βαφή

Η ηλεκτροστατική βαφή είναι μέθοδος βαφής κατά την οποία το χρώμα σε μορφή πούδρας ψεκάζεται από ειδικά μηχανήματα, που το φορτίζουν ηλεκτρικά, και έλκεται από το γειωμένο αντικείμενο με αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο. Τα κουφώματα στεγνώνουν σε φούρνο πολυμερισμού στους 180-200 βαθμούς κελσίου (θερμοκρασία αντικειμένου). Η μέθοδος ηλεκτροστατικής βαφής εγγυάται απόλυτη πρόσφυση των υλικών βαφής στο ξύλο και ομοιογένεια επικάλυψης ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του κουφώματος.

Πλεονεκτήματα ηλεκτροστατικής βαφής

 • απόλυτη πρόσφυση των υλικών βαφής στο ξύλο
 • ομοιογένεια επικάλυψης ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του κουφώματος
 • αντοχή στα χτυπήματα και στο χρόνο

Ηλεκτροστατικά βαμμένες είναι οι σειρές: Tutto Legno, Cover Legno, Incanto.

Δείτε όλες μας τις σειρές εδώ

Οικολογικά χρώματα

Η SYLOR – Wooden Solutions χρησιμοποιεί υδατοδιαλυτά οικολογικά βερνίκια, σχεδιασμένα ειδικά για το Μεσογειακό κλίμα: ζέστη και υγρασία, έντονη ηλιοφάνεια και έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας μέσα στην μέρα. Περιέχουν χρωστικές οξειδίου του σιδήρου, που φιλτράρουν τις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες, προστατεύοντας και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των κουφωμάτων.

Κύκλος βαφής

Ο κύκλος βαφής των ξύλινων κουφωμάτων έχει μελετηθεί και προσαρμοστεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας. Περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

 1. Εμποτισμός με εμποτιστικό – μυκητοκτόνο
 2. Αποχαρτάρισμα
 3. Βαφή βάσης (primer)
 4. Βαφή με βερνίκι ή λάκα – film πάχους 175 micron
 5. Αποχαρτάρισμα
 6. Βαφή με βερνίκι ή λάκα – film πάχους 175 micron
 7. Ποιοτικός έλεγχος

Διαθέσιμα χρώματα

IROKO

OKOUME

MERANTI

ΠΕΥΚΟ

ΠΕΥΚΟ - ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ DECAPÉ

Υαλοπίνακες

Οι υαλοπίνακες αποτελούν έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους στην επίτευξη θερμικής και ακουστικής άνεσης, και ασφάλειας στο εσωτερικό της κατοικίας ή του χώρου εργασίας.

Οι υαλοπίνακες της βασικής σειράς υαλοστασίων της SYLOR, είναι διπλοί ενεργειακοί και προσφέρουν ικανοποιητικά επίπεδα σε θερμομόνωση και ηχομόνωση (Ug = 1,1 W/m2K, Rw = 35 dB)

Οι σύγχρονες εξελίξεις στην κατασκευή υαλοπινάκων παρέχουν τη δυνατότητα για ακόμα περισσότερο βελτιωμένες αποδόσεις σε θερμική και ακουστική μόνωση, προστασία από διαρρήξεις, μείωση της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας κοκ.

Οι υαλοπίνακες μπορούν να συνοψιστούν στις εξής τρεις βασικές κατασκευές:

 • διπλός υαλοπίνακας: Ο διπλός υαλοπίνακας αποτελείται από δύο τζάμια, τα οποία τοποθετούνται σε απόσταση συνήθως 16 χιλιοστών και ενώνονται με ένα περιμετρικό πηχάκι από αλουμίνιο ή πολυαμίδιο, σφραγισμένα με ειδική κόλλα. Υπερέχουν από τον μονό απλό υαλοπίνακα, καθώς ο αέρας ανάμεσα στα δύο τζάμια δρα ως μονωτικό υλικό, θερμότητας και ήχου.
 • τριπλός υαλοπίνακας: Αντίστοιχα με τον διπλό υαλοπίνακα, ο τριπλός αποτελείται από τρία τζάμια. Το επιπλέον κενό προσφέρει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά θερμικής και ακουστικής μόνωσης.
 • τρίπλεξ υαλοπίνακας: Ο υαλοπίνακας τρίπλεξ αποτελείται από δύο φύλλα τζαμιού ενωμένα με ένα ή περισσότερα στρώματα ιξώδους πλαστικού (συνήθως PVB). Υαλοπίνακας τρίπλεξ μπορεί να τοποθετηθεί σε διπλό ή τριπλό υαλοπίνακα.

 

Με βάση τις παραπάνω κατασκευές, μπορούν να υλοποιηθούν μια σειρά διαφορετικών συνθέσεων ώστε ο υαλοπίνακας, και επομένως το κούφωμα, να προσφέρει συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας. Για παράδειγμα, το κενό μπορεί ευγενές αέριο με θερμομονωτικές ιδιότητες αντί για αέρα, ένα ή περισσότερα τζάμια να είναι χαμηλής εκπομπής, ή η εσωτερική μεμβράνη στον τρίπλεξ υαλοπίνακα να είναι ηχοαπορροφητική.

 1. Υαλοπίνακες για θερμομόνωση

Ενεργειακοί υαλοπίνακες (χαμηλής εκπομπής)

Τι είναι

Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες φέρουν ένα ή περισσότερα τζάμια με ειδική πολύ λεπτή επίστρωση μετάλλων ή οξειδίων μετάλλου η οποία επιτρέπει τη διέλευση βραχέως κύματος ηλιακής ενέργειας (φως) αλλά αντανακλά μεγάλο μέρος της υπεριώδους και μακρού κύματος ενέργειας (θερμότητα) που παράγεται από τον ήλιο ή τα οικιακά συστήματα θέρμανσης και φωτισμού. Η επίστρωση (low-e) αυτή μεταβάλλει σημαντικά το ποσοστό εκπομπής των υαλοπινάκων, αυξάνοντας τη θερμομονωτική τους ικανότητα. Ανάλογα με την επιθυμητή απόδοση θερμικής μόνωσης, μπορούν να εφαρμοστούν διπλοί ενεργειακοί υαλοπίνακες  ή τριπλοί με εφαρμογή επίστρωσης low-e σε 2 τζάμια.

Πώς μετριέται 

Συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας (U): Μετρά τη θερμομονωτική ικανότητα του κρυστάλλου. Μικρότερος συντελεστής σημαίνει μεγαλύτερη θερμομόνωση, συνεπώς λιγότερες απώλειες θερμικής ενέργειας. Γυαλί χαμηλής εκπομπής και η χρήση ευγενών αερίων στο εσωτερικό των υαλοπινάκων μειώνουν σημαντικά την τιμή U, που φτάνει έως 0,5 W/m2K.

Ελέγχου ηλιακής ακτινοβολίας

Τι είναι 

Οι υαλοπίνακες ελέγχου ηλιακής ακτινοβολίας ή τεσσάρων εποχών είναι υαλοπίνακες με ειδική αόρατη επίστρωση από οξείδια μετάλλων, η οποία δημιουργεί ένα φίλτρο προστασίας στην ηλιακή ενέργεια. Η επίστρωση αυτή εμποδίζει τόσο τη διέλευση μακρού κύματος ενέργειας (όπως τα low-e) όσο και τη βραχέως κύματος ηλιακή ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπει την άνοδο της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κτηρίου που προκύπτει από την απορρόφηση και επανεκπομπή της ηλιακής ακτινοβολίας από επιφάνειες στο εσωτερικό.

Πώς μετριέται 

Ηλιακός συντελεστής (SF) και Διέλευση ορατού φωτός (LT - Light Transmition): Ο ηλιακός συντελεστής ή Solar Factor (SF) ή Solar Heat Gain Coefficient (SHGC) δείχνει το ποσοστό της συνολικής ηλιακής ενέργειας που διαπερνά τον υαλοπίνακα. Προκύπτει από το λόγο της συνολικής ηλιακής ροής που περνάει μέσα από το τζάμι προς τη συνολική προσπίπτουσα ηλιακή ροή. Ο δείκτης διέλευσης ορατού φωτός αναφέρεται στο ποσοστό του ορατού φωτός που διαπερνά το τζάμι προς το ολικό προσπίπτον.

 1. Υαλοπίνακες για ακουστική μόνωση

Ακουστικοί υαλοπίνακες

Τι είναι

Ο ακουστικός υαλοπίνακας αποτελείται από δύο τζάμια ενωμένα (τρίπλεξ) με μία ειδική πλαστική επίστρωση (STADIP SILENCE, VSG Si) η οποία συμπεριφέρεται σαν ηχοπαγίδα, απορροφώντας σημαντικό μέρος του ήχου και εμποδίζοντας τις συχνότητες του ήχου να μεταφερθούν από τον ένα υαλoπίνακα στον άλλον. Παράλληλα, η επίστρωση αυτή έχει και τις ιδιότητες του ελασματοποιημένου υαλοπίνακα ασφαλείας (laminated). Η χρήση τους ενδείκνυνται για κτίρια δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια. Εδώ, μπορούν να εφαρμοστούν περισσότερες επιστρώσεις, για μεγαλύτερη ακουστική μόνωση.

Πώς μετριέται 

Συντελεστής ηχητικής μείωσης R: Ο Συντελεστής ηχητικής μείωσης ή Δείκτης Μείωσης Σταθμισμένου Ήχου μετράται σε ντεσιμπέλ (dB) και αντιπροσωπεύει την απόδοση ακουστικής μόνωσης ενός δομικού στοιχείου για κάθε 1/3 οκτάβας μπάντα κεντραρισμένη ανάμεσα στις τιμές 100 και 3150 Hz. Να σημειωθεί ότι κάθε είδος γυαλιού και πάχος δεν έχει την ίδια ηχητική μείωση σε όλες τις συχνότητες.

 1. Υαλοπίνακες για ασφάλεια

Ενώ οι απλοί υαλοπίνακες όταν σπάσουν, διαλύονται σε κοφτερά γυαλιά, οι τρίπλεξ συγκρατούν τα θραύσματα και οι tempered θρυμματίζονται σε ακίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα κομμάτια.

Τρίπλεξ (Ελασματοποιημένος ή laminated/πολυστρωματικός) υαλοπίνακας

Οι υαλοπίνακες τρίπλεξ χαρακτηρίζονται και ως υαλοπίνακες ασφαλείας, καθώς διαθέτουν την ικανότητα να παραμένουν κολλημένοι στο εσωτερικό πλαστικό στρώμα σε περίπτωση που σπάσουν, καθιστώντας τους πιο ασφαλείς.

Θερμικώς σκληρυμένος Υαλοπίνακας(Securit ή Tempered)

Οι υαλοπίνακες securit ή tempered φέρουν ένα ή περισσότερα τζάμια τα οποία έχουν περάσει ειδική επεξεργασία θέρμανσης και ψύξης που τα καθιστά πέντε έως δέκα φορές πιο ανθεκτικά στα μηχανικά και θερμικά σοκ από τα κοινά τζάμια. Όταν σπάσει, θρυμματίζεται σε μικρά κομματάκια χωρίς κοφτερές άκρες.

Αντιβανδαλιστικοί και αλεξίσφαιροι

Οι αντιβανδαλιστικοί και οι αλεξίσφαιροι υαλοπίνακες ανήκουν στην κατηγορία των τρίπλεξ (πολυστρωματικών) υαλοπινάκων. Με την προσθήκη περισσότερων φύλλων τζαμιών και μεμβρανών ανάμεσά τους, επιτυγχάνεται η αντοχή του υαλοπίνακα σε χτυπήματα (αντιβανδαλιστικοί) ή βολές από όπλο (αλεξίσφαιροι). Οι αλεξίσφαιροι υαλοπίνακες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την αντοχή τους σε βολές από διαφορετικούς τύπους όπλων, βάσει του Ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ 1063.

Μεταλλικά μέρη & Λαβές

Τα ξύλινα παράθυρα είναι εξοπλισμένα με ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, με περιμετρική εφαρμογή και πολλαπλά κλειδώματα, ώστε να παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας. Στα συρόμενα υαλοστάσια χρησιμοποιούνται ανασυρόμενοι μηχανισμοί, ασφαλίζοντας και ενισχύοντας την υδατοστεγανότητα όταν είναι στην κλειστή θέση.

   

Σημεία κλειδώματος περιμετρικά των παραθύρων

 

Αντίκρυσματα  φύλλου - κάσσας

Ψαλίδι ανάκλησης παραθύρου

Λαβή ανοίγματος δεύτερου φύλλου σε δίφυλλο παράθυρο

Κρυφός μηχανισμός μεντεσέ

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για περαιτέρω αναβάθμιση των μηχανισμών (προσθήκη ειδικών εξαρτημάτων ασφαλείας, αντικρισμάτων συναγερμού κ.ά.), καθώς και η δυνατότητα επιλογής διαφορετικών λαβών ή καλυμμάτων μηχανισμών.

Λαβές - πόμολα

Πόμολο ROTO Hoppe - σχέδιο New York

Πόμολο ROTO Hoppe - σχέδιο Tokyo

Καλύμματα μεντεσέδων παραθύρων

Καλύμματα μεντεσέδων εξωπορτών